Papa termozgrzewalna jednowarstwowa 5,2mm osnowa 250gram SBS rozciągliwość do 6%.

 

Pełne deskowanie to jedna z najstarszych metod wykonywania połaci dachowych. Stopniowo wypierana przez płytę OSB. Obydwa materiały nośne są pokrywane papą asfaltową.

Rozpoczynając pełne deskowanie musimy pamiętać o właściwościach drewna do puchnięcia pod wpływem wody i kurczenia oraz wykręcania pod wpływem słońca. Dach poddawany w ciągu roku mnóstwem tego typu zmian jest skazany na nieszczelność. W wyniku zmian tych parametrów szczeliny mogą między deskami wynosić od 0 do 5mm a czasem deski w wyniku moknięcia mogą się od wzajemnego prężenia na siebie wyginać podnosząc papę czy gonty. Na dachu z pełnym deskowanie nie da się tych ruchów wyeliminować co powoduje rwanie się papy i rozszczelnianie gontów. By uniknąć problemów związanych z pracującym drewnem możemy jedynie zastosować papy wierzchnie termozgrzewalne jednowarstwowe na SBS -ie, według karty technicznej producentów nie wymagają one żadnego podkładu przez co są jedyną gwarancją uzyskania reklamacji od producentów. Zastosowanie różnych innego typu pap podkładowych i termozgrzewalnych jest wykorzystaniem papy niezgodnie z deklaracją techniczną. Jedynie papa jednowarstwowa jest w stanie zredukować naprężenia.

OSB również nie jest rozwiązaniem w 100% skutecznym. Najczęściej na łączeniu płyt OSB dochodzi do uszkodzeń papy i gontów ponieważ pozostała część konstrukcji drewnianej pracuje.

Dach musiałby być wykonany w całości z OSB tak jak w USA.

Na prawidłowo wykonanej więźbie możemy dokonać montażu zarówno papy jak i gontów, uzyskując tym samym spokój na 15 lat lub do czasu wykonania ponownego demontażu starych a montażu nowych warstw papy lub gontów.

Papy i gonty asfaltowe zawierają różną ilość chemii pomocniczej ponieważ same w sobie bardzo szybko utleniają się przez co stają się bardzo kruche i nieodporne na uszkodzenia mechaniczne. Przeciętne smarowanie lepikiem asfaltowym to okres co 2 lub 3 zimy. Papy i gonty tylko dzięki chemii wytrzymują „odrobinę” dłużej 10 do 15 zim.